Veel kinderen krijgen op jonge leeftijd te maken met een verlies. Hun ouders zijn gescheiden of gaan scheiden of er overlijdt iemand in hun gezin. In toenemende mate zijn er kinderen die met beide verliezen te maken hebben. Van de echtscheidingsk…
In het leven van kinderen kunnen zich gebeurtenissen voordoen die dermate overspoelend zijn dat ze door een overweldigende hulpeloosheid overvallen worden en afschuw en shock ervaren. Ze verliezen hun gevoel van veiligheid en kunnen last krijgen van traumareacties als herbelevingen, schrikreacties, buik- en hoofdpijn, slaapproblemen, hyperalertheid, verdoving, woede enz. Hun zenuwstelsel is totaal overprikkeld. Dit kan tot reacties leiden die zowel door het kind zelf als de omgeving niet begrepen worden.
Fragmentatiebom
Trauma is als het ware een fragmentatiebom die de psyche van het kind in stukjes uiteen laat vallen. Ze verliezen verbinding, met zichzelf, met anderen, met de omgeving. De ingrijpende gebeurtenis is te groot, te onbegrijpelijk, duurt te lang en hun lichaam kan dit niet meer verwerken. Omdat het lichaam van kinderen kleiner is dan volwassenen en hun brein nog niet voldoende is ontwikkeld zijn kinderen vatbaarder voor trauma dan volwassenen. Hoe jonger kinderen zijn, hoe meer het lichaam zich herinnert.
Inhoud seminar
In dit seminar is de focus voornamelijk gericht op trauma’s die veroorzaakt worden door verliessituaties zoals onverwacht of dramatisch overlijden, scheiding door allerlei oorzaken (zoals ziekte, uithuisplaatsing, detentie, vluchten, vechtscheiding), getuige zijn van levensbedreigende situaties(ongeluk, brand, oorlog) enz. Trauma veroorzaakt door seksueel misbruik, mishandeling, verwaarlozing valt buiten het kader van het seminar.
Tijdens het seminar krijg je informatie over wat trauma bij kinderen en jongeren inhoudt. Hoe wordt trauma veroorzaakt, wat doet dat in het lichaam, hoe reageert het lichaam? Je leert oog te krijgen voor traumareacties en sensitiviteit te ontwikkelen voor de behoefte van het getraumatiseerde kind. Hoe kun je het zenuwstelsel tot rust brengen waardoor het kind het eigen denken, voelen en doen weer kan inschakelen en in staat is om informatie op te nemen. Welke mogelijkheden heb je om de opgeslagen spanning te ontladen met behulp van ademhaling, creatieve activiteiten, beweging en lijf en zo de weerbaarheid te vergroten?
Thema’s die aan bod komen
Doel
Na afloop hebben de deelnemers kennis van trauma- en traumareacties bij kinderen en jongeren. Ze weten wat de impact van hechting is en weten basaal hoe het brein hierbij functioneert. Ze kunnen eenvoudige oefeningen inzetten om kinderen te leren aarden, hun sensaties te voelen en het brein te kalmeren.
Doelgroep
De doelgroep bestaat uit professionals die meer willen weten over wat trauma bij kinderen en jongeren inhoudt.
Accreditatie: SKB, Register Vaktherapie, SKJ. Andere registraties op aanvraag.
Groepsgrootte: Minimaal twaalf en maximaal twintig deelnemers.
Werktijden: 10-16.30 uur
Locatie: Centrum voor Afscheid en Rouw, Heeze (bij Eindhoven). Goed bereikbaar met OV en auto. Er is een lijst van overnachtingsmogelijkheden met speciale tarieven beschikbaar. Koffie/thee en lunch worden verzorgd.
Veel kinderen krijgen op jonge leeftijd te maken met een verlies. Hun ouders zijn gescheiden of gaan scheiden of er overlijdt iemand in hun gezin. In toenemende mate zijn er kinderen die met beide verliezen te maken hebben. Van de echtscheidingsk…
Postadres en secretariaat:
Spoorlaan 9c
5591 HT Heeze
T: 040 - 226 04 50
KvK: 7522.3570
Telefonisch zijn wij bereikbaar
op werkdagen tussen 9 en 12 uur,
m.u.v. de schoolvakanties.
(+31) 040-2260450