Een op de drie huwelijk strandt. Jaarlijks zijn er meer dan 30.000 kinderen betrokken bij een scheiding. Als jij als professional met kinderen werkt, is de kans dus groot dat je in aanraking komt met kinderen van gescheiden ouders.
Wat kun je als begeleider wel en niet doen voor kinderen en/of ouders die een ingrijpende gebeurtenis als een scheiding meemaken?
Gedurende de training wordt ingegaan op het signaleren van behoeften vanuit een systemische benadering. Er wordt stilgestaan bij verschillende processen die geraakt worden als er sprake is van het uit elkaar gaan van of een breuk tussen ouders.
Deze basistraining biedt inspiratie om zelf werkvormen in te zetten. Je eigen tools vorm te geven. Je krijgt verschillende hulpbronnen aangereikt om verder te verkennen.
Een rijke en mooie training om kennis te maken met dit grootse onderwerp.
Scheiden
Scheiden betekent uit elkaar gaan. Uit elkaar gaan is een werkwoord, een proces. Een proces vraagt om beweging. Beweging vraagt om stil te staan.
Kinderen van ouders die uit elkaar gaan moeten zich aanpassen. Aanpassen vraagt om flexibiliteit en veerkracht. Veerkracht behouden betekent dat er ruimte is voor rust, vragen, begrijpen, even niets of soms alles, het uiten van emoties.
Voor ouders geldt hetzelfde. Maar hoe bied je ruimte aan je kinderen als je je staande hebt te houden? Kinderen en ook ouders hebben hiervoor hun omgeving hard nodig. De omgeving kan zorg dragen voor het signaleren van behoeften van kinderen en hun ouders. Hier invulling aan te geven. Een luisterend oor bieden of ruimte maken voor ontlading maakt vaak al een groot verschil.
Wanneer ouders niet in staat zijn om uit elkaar te gaan, praat je over een breuk. Breuken staan een afronding in de weg. Het leidt tot extra pijn en daarmee doet het een extra groot beroep op het aanpassingsvermogen van kinderen. Het zet hun hart extra onder spanning.
Tijdens deze basistraining wordt verder ingegaan op bovengenoemde situaties. Er wordt gewerkt met beelden en materialen. Het is dan ook géén presentatie, maar een training waarbij Martine interactie zal faciliteren. Daarom wordt er geen replay beschikbaar gesteld.
Opleider(s)
Martine Huurman, werkt al geruime tijd met kinderen, jongeren en ouders die te maken hebben met ‘wegen die scheiden’. Zij is zelf gescheiden en kent de andere kant van de liefde goed. Een onderwerp dat haar dicht bij haar hart ligt.
Doelgroep
Professionals uit het onderwijs en de hulpverlening en andere professionals die met kinderen werken.
Groepsgrootte: we trainen met een kleine groep van maximaal 10 personen
Werktijden: van 13.30-16.00 uur
Locatie: dit seminar vindt online plaats en kunt u dus thuis achter uw computer volgen. Het is live en de trainer zal interactie ook faciliteren.
Wanneer wegen scheiden
en de toekomst zich splijt
ontstaat er een voor
en erna
Hierin richting bepalen
vraagt soms het uiterste
maar vooral
steun en begrip
BiB-Balgoij
Postadres en secretariaat:
Spoorlaan 9c
5591 HT Heeze
T: 040 - 226 04 50
KvK: 7522.3570
Telefonisch zijn wij bereikbaar
op werkdagen tussen 9 en 12 uur,
m.u.v. de schoolvakanties.
(+31) 040-2260450