Hoewel verliezen bij het leven horen, hebben verlieservaringen impact op vele aspecten van dat leven. Het dagelijkse functioneren kan er behoorlijk onder lijden.
Ondanks dat rouwenden en hun omgeving daar vaak aan twijfelen behoren de meeste rouwreacties tot normale of gezonde rouw. Slechts bij ongeveer 10-15% van de rouwenden is sprake van complexe rouw. Mensen met gezonde rouw hebben baat bij steun in de naaste omgeving en/of aan rouwbegeleiding van een rouwcoach met name wanneer er stagnaties optreden. Ook bij het ontbreken van voldoende steun in de omgeving is rouwbegeleiding een belangrijk houvast. Ook bij gezonde rouw kunnen mensen last hebben van obstakels in het rouwen, reacties bij zichzelf of in de omgeving, werk- of studieproblemen, vragen rond hun (veranderde) identiteit, psychische en fysieke problemen en vragen over hun toekomst.
Als rouwcoach wordt er van je gevraagd dat je sensitief bent, kunt werken met vertraging en de cliënt ziet in zijn/haar systemische context. Systemische rouwbegeleiding vraagt bovendien om te werken met het niet-weten, waarbij je de controle los kunt laten en de dans van leiden en volgen aan durft te gaan.
We werken ervaringsgericht. Dat wil zeggen dat je je eigen ervaringen inzet om te leren.
Doelen
Na deze basisopleiding kun je als rouwcoach ondersteuning bieden aan mensen met een verlieservaring en heb je de tools in handen om de juiste interventies in te zetten.
Doelgroep
Deze opleiding is voor jou als je in je werk in aanraking komt met mensen met verlieservaringen. Zoals in je coachingspraktijk, als afdelingshoofd of HR-medewerker, als je werkzaam bent in het onderwijs, jeugdzorg, gezondheidszorg, als geestelijk begeleider of met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, enz.
We vragen minimaal een afgeronde MBO-opleiding met een aantoonbare mensgerichte vervolgopleiding (zorg, hulpverlening, onderwijs, pastoraat, gezondheidszorg, creatieve therapie enz).
Vooraf vragen we je om een vragenlijst in te vullen. Aan de hand hiervan kunnen we bepalen of een intakegesprek nodig is.
Programma van de opleiding tot rouwcoach
De kapstok voor deze opleiding is de Verliescirkel, een reis door het rouwlandschap met diverse ‘haltes’.
De opleiding bestaat uit 2 delen; e-learning en live opleidingsdagen
Studenten bereiden zich voor op de opleidingsdagen met behulp van e-learning. In deze e-learning wordt de theorie behandeld. Daarnaast is er verplichte literatuur (3 boeken).
Zo kun je op de opleidingsdagen vooral oefenen met het leren van het ambacht.
Data 2024
Blok 1 Welkom en contact (4-5 april 2024)
Blok 2 Hechting en veerkracht (16-17 mei 2024)
Blok 3 Verbinding en intimiteit (13-14 juni 2024)
Blok 4 Verlies en afscheid (26-27 september 2024)
Blok 5 Rouwen en verweven (17-18 oktober 2024)
Blok 6: Integratie en afsluiting (12-13 december 2024)
Docenten
Teun Wopereis en Louise Niesten zijn de docenten en eerste aanspreekpunt voor de cursisten.
Gastdocenten zijn: Riet Fiddelaers-Jaspers, Machteld Lavell, Tanja van Roosmalen en Petra de Vreede.
Behalen certificaat
Voor het behalen van het certificaat is het volgende noodzakelijk:
Groepsgrootte: maximaal 16 deelnemers
Studiebelasting: 12 livedagen van 9.30 - 16.30 uur plus zelfstudie van ongeveer 39,5 uur. (e-learning, literatuur en eindopdracht).
Locatie: Heeze (bij Eindhoven). Goed bereikbaar met OV en auto. Er is een lijst van overnachtingsmogelijkheden beschikbaar
Kosten: zijn inclusief 12 lesdagen met lunch en de e-learning modules. Bijkomende kosten zijn: 2 supervisiegesprekken en 3 verplichte boeken van de literatuurlijst.
Voor deze opleiding kan een telefonisch of online intakegesprek nodig zijn.
Postadres en secretariaat:
Spoorlaan 9c
5591 HT Heeze
T: 040 - 226 04 50
KvK: 89058224
Telefonisch zijn wij bereikbaar
op werkdagen tussen 9 en 12 uur,
m.u.v. de schoolvakanties.
(+31) 040-2260450