Inhoud
Liefde en rouw zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Zonder rouw gaat het niet. We maken in het leven verliezen mee door de dood, door een lichaam dat ons in de steek laat, door scheiding, door afgesneden te worden van belangrijke anderen…
Ingrijpende verlieservaringen kunnen leiden tot traumatische rouw waarbij de traumareacties de werkelijke rouw blokkeren. Nog sneller dan de emoties spreekt het lijf door stress- en symptoomreacties. Het dieperliggende traumaverhaal kan vaak niet verteld worden omdat het preverbaal is (van der Kolk). We ervaren slechts het topje van de ijsberg. Belangrijk is om sensitief te worden voor het niet zichtbare deel van de ijsberg, het niet vertelde verhaal en de reacties die ermee gepaard gaan. Deze traumabril biedt ons een diepere inkijk op de gelaagdheid van traumatische rouw. De mastercourse heeft als focus het ambacht van systemisch werken na ingrijpend/traumatisch verlies.
Doelen
Docenten
Petra de Vreede en Machteld Lavell zijn de docenten en eerste aanspreekpunt voor de cursisten. Riet Fiddelaers-Jaspers zal in diverse blokken een bijdrage leveren als gastdocent.
Uitgangspunt
Leren werken met jezelf als resonantiepersoon waarbij de eigen ervaringen een dienend onderdeel zijn van de begeleiding. In de mastercourse wordt onder meer gebruik gemaakt van systemisch werk, rouw- en traumabenaderingen, mindfulness, lichaamswerk, beeldtaal en creatief werk. De deelnemers maken zich de theorie zoveel mogelijk zelfstandig eigen door het lezen van de literatuur, e-learning en (digitale) zelfstandige toetsing. Tijdens de contactdagen kan dieper op de stof worden ingegaan maar deze dagen worden vooral ingezet om het ambacht te oefenen en feedback te krijgen.
Opbouw mastercourse
Start 2024:
Toegang tot e-learning (15 augustus 2024)
Blok 1 Traumatisch verlies (11-12 september 2024)
Blok 2 Hechting en traumatisch verlies (9-10 oktober 2024)
Blok 3 Tussen chaos en rigiditeit (6-7 november 2024)
Blok 4 Systemisch werken in de praktijk (3-4 december 2024)
Blok 5 Heling en betekenisgeving(29-30 januari 2025)
Integratiedagen (12-13 maart 2025)
Reservedagen indien nodig: (2-3 april 2025)
De intakegesprekken voor de Mastercourse zijn al begonnen. Je kan hier inschrijven.
Behalen certificaat
Voor het behalen van het certificaat is het volgende noodzakelijk:
Doelgroep: HBO, WO op relevant mensgericht gebied (zorg, hulpverlening, onderwijs, pastoraat, gezondheidszorg, creatieve therapie enz).
Basis instap: aantoonbare basiskennis over verlies en rouw
Er is sprake van een intakegesprek met een van de trainers, voor definitieve deelname aan de Mastercourse. De kosten hiervoor zijn € 125,-
Groepsgrootte: 14-18 deelnemers
Studiebelasting: 12 livedagen van 9.30 - 16.30 uur plus zelfstudie (e-learning, literatuur en eindopdracht) van ongeveer 39,5 uur, 2 supervisies.
Locatie: Heeze (bij Eindhoven). Goed bereikbaar met OV en auto. Er is een lijst van overnachtingsmogelijkheden met speciale tarieven beschikbaar.
Inbegrepen:
Bijkomende kosten:
Aangezien we een basisinstap hanteren, wordt er altijd een (online) intakegesprek gepland met een van de trainers. De kosten hiervoor zijn € 125,-.
Cursusniveau: gevorderd
SKJ | (125 punten) |
SKB | (8,5 punten) |
Momenteel is inschrijven voor deze cursus niet mogelijk, schrijf je in op de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van nieuwe cursussen
Inhoud
Liefde en rouw zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Zonder rouw gaat het niet. We maken in het leven verliezen mee door de dood, door een lichaam dat ons in de steek laat, door scheiding, door afgesneden te worden van belangrijke anderen…
Momenteel is inschrijven voor deze training niet mogelijk, schrijf je in op de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van nieuwe trainingen
Postadres en secretariaat:
Spoorlaan 9c
5591 HT Heeze
T: 040 - 226 04 50
KvK: 89058224
Telefonisch zijn wij bereikbaar
op werkdagen tussen 9 en 12 uur,
m.u.v. de schoolvakanties.
(+31) 040-2260450