Wat betekent rouwen voor jongeren?
De ontwikkeling van jongeren is erop gericht zich meer los te maken van thuis en steeds meer op eigen benen te gaan staan. Ze maken een beweging van thuis naar vrienden. Wanneer ze dan te maken krijgen met een verlies in de naaste omgeving komt die ontwikkelingsopdracht behoorlijk onder druk te staan.
Ook kunnen bij jongeren verliezen uit het verleden, toen ze nog kind waren, opnieuw aankloppen. Ze gaan meer en meer beseffen wat hen overkomen is en er komen nieuwe vragen over de gebeurtenis. Op allerlei manier kunnen de (oude) verliezen zich gaan roeren: in hun studie, hun vriendschappen, stage, liefdesrelaties en toekomstbeeld.
In dit online-seminar staan we stil bij wat rouw betekent in het algemeen aangevuld met specifieke kenmerken bij jongeren. Theorie zal afgewisseld worden met voorbeelden van enkele praktische werkvormen.
Natuurlijk zullen we ook even stilstaan bij jongeren die te maken hebben met een verlies in de coronatijd. Wat voor impact heeft het om op afstand afscheid te nemen? Hoe kunnen we voldoende stilstaan bij het afscheid nemen van deze periode nu het schooljaar zo anders verloopt.
Doel
Deelnemers weten na afloop wat rouw bij jongeren is, en hoe deze rouw zich manifesteert. Ze krijgen praktische handvatten en leren werken met enkele werkvormen.
Opleider(s)
Petra de Vreede, werkte jarenlang in het voortgezet onderwijs, is rouwtherapeut, supervisor en trainer
Doelgroep
Professionals uit het onderwijs en de hulpverlening die met jongeren werken
Groepsgrootte: we trainen met een kleine groep van maximaal 12 personen
Accreditatie: SKJ 6 punten (als je ook de e-learning hebt afgerond)
Werktijden: van 9.30-12.30 uur
Locatie: dit seminar vindt online plaats en kunt u dus thuis achter uw computer volgen. Het is live en de trainer zal interactie ook faciliteren.
Kosten: € 97,- incl. achtergrondmateriaal en de e-learning Jongeren en Verlies
Over de e-learning Jongeren en Verlies
Het doel van deze e-learning is basiskennis te bieden over jongeren met rouw. Zodra je aanmelding voor de online training Rouw bij jongeren en jong volwassenen (basis) definitief is ontvang je de inlogcode voor de e-learning. Deze kun je in je eigen tijd volgen. We raden je wel aan om de e-learning af te ronden voor de start van de online training.
Postadres en secretariaat:
Spoorlaan 9c
5591 HT Heeze
T: 040 - 226 04 50
KvK: 7522.3570
Telefonisch zijn wij bereikbaar
op werkdagen tussen 9 en 12 uur,
m.u.v. de schoolvakanties.
(+31) 040-2260450