Veel kinderen krijgen op jonge leeftijd te maken met een verlies. Hun ouders zijn gescheiden of gaan scheiden of er overlijdt iemand in hun gezin. In toenemende mate zijn er kinderen die met beide verliezen te maken hebben. Van de echtscheidingskinderen heeft 65% concentratie- en gedragsstoornissen. Ze vertonen onrustig of lastig gedrag, of juist in zeer teruggetrokken gedrag. Bovendien krijgt een groot deel van hen te maken met nieuwe relaties van hun ouder en met stiefouders. Ze worstelen ermee en dit is vaak merkbaar in hun functioneren en hun gedrag. Meestal laten ze aan de buitenkant niet zien hoe moeilijk ze het hebben maar van binnen kan het een emotionele chaos zijn.
Kinderen met een verlieservaring hebben een luisterend oor, herkenning en erkenning nodig. Dit kan individueel of in een groep met andere kinderen, zodat ze merken dat ze niet ‘gek’ zijn. In de training Gedeeld verdriet maak je kennis met de trainingsmap en leer je die te gebruiken bij zowel individuele als groepsbegeleiding.
Na afloop krijgen deelnemers het certificaat Gedeeld Verdriet Coach. De training is ook bestemd voor Ster- en Kameleontrainingen van Stichting Jonge Helden.
Werkwijze
Je wordt uitgenodigd om te oefenen met diverse werkvormen zodat je praktische vaardigheden krijgt in het begeleiden van een lotgenotengroep en ervaart wat de oefeningen met je doen. Ook word je gestimuleerd de oefeningen aan te passen of nieuwe oefeningen toe te voegen. Korte theoretische inleidingen worden afgewisseld met oefeningen. Op de terugkomdag staan met name organisatorische aspecten en het invoeringsproces centraal. Zo mogelijk komt er een gastdocent die ervaring heeft met opzetten en begeleiden van de training met Gedeeld Verdriet.
Doel
Deelnemers kennen de basale achtergrond van rouw. Ze leren praktisch werken met de mappen Gedeeld verdriet en ervaren wat de oefeningen voor impact hebben. Ze leren zelf werkvormen te ontwikkelen. Na afloop kunnen ze een lotgenotengroep opzetten en begeleiden.
Doelgroep
De training staat open voor ervaren leerkrachten, intern begeleiders, pastoraal werkers, vertrouwenspersonen, hulpverleners, (kinder)rouwtherapeuten en (school)maatschappelijk werkers en die werken met kinderen en jongeren tussen 6 en 23 jaar en die willen leren hoe een lotgenotengroep opgezet moet worden. We adviseren om met twee personen van dezelfde organisatie deel te nemen. Dit heeft vele voordelen in de ontwikkeling, het begeleiden en de ondersteuning van elkaar. Bovendien helpt het om kennis niet verloren te laten gaan, mocht een van de twee de organisatie verlaten. We werken in een kleine groep met minimaal tien en maximaal veertien deelnemers.
Literatuur
Als basismateriaal gebruiken we de trainingsmap Gedeeld verdriet. Naar keuze is dit de variant Opzetten en begeleiden van rouwgroepen of Scheidingskinderen. Deze map is bij de prijs inbegrepen. Daarnaast baseren we de theorie op Jong Verlies en Een rugzak vol verdriet van Riet Fiddelaers-Jaspers. Tijdens de training zorgen we voor een materialentafel met boeken en andere ondersteuningsmaterialen.
Accreditatie:
Werktijden: Tweedaagse: Dag 1: 10 uur tot 21.30 uur. Dag 2: 9.15 tot 16.00 uur. Terugkomdag: 9.30 uur tot 16.00 uur
Locatie: Conferentieoord de Poort in Groesbeek www.depoort.org
Kosten: De kosten zijn € 895,- (inclusief BTW) inclusief koffie/thee, maaltijden, één map ‘Gedeeld verdriet’ naar keuze en overnachting op een eenpersoonskamer.
Postadres en secretariaat:
Spoorlaan 9c
5591 HT Heeze
T: 040 - 226 04 50
KvK: 7522.3570
Telefonisch zijn wij bereikbaar
op werkdagen tussen 9 en 12 uur,
m.u.v. de schoolvakanties.
(+31) 040-2260450