Opgroeien en behoeften gaan hand en hand. Wanneer behoeften ingevuld worden ontstaat er innerlijke rust. Is dit niet het geval, dan ontstaat er ongemak en onrust.
Baby’s en kinderen hebben volwassenen nodig, die in staat zijn om hun behoeften serieus te nemen en hierop af te stemmen. Op die manier leren kinderen hun eigen behoeften beter kennen en kunnen zij deze aangeven. Het helpt een kind om op een gezonde manier flexibiliteit en veerkracht te ontwikkelen. Gedragen en gesteund door de omgeving.
Flexibiliteit en veerkracht zijn nodig wanneer een kind te maken krijgt met veranderingen. Een zeer grote ingrijpende verandering in het leven van een kind is de scheiding van ouders.
Wanneer ouders besluiten om niet samen verder te kunnen of willen leven, zet het de wereld van een kind op de kop.
Dit doet een uiterst beroep op het aanpassingsvermogen van een kind. Maar ook op die van de ouders. Juist dan is het van groot belang om de behoeften van kinderen in beeld te houden.
Door eigen frustratie, onmacht en verdriet de behoeften van je kinderen blijven zien is een lastige klus. Ondanks de beste intenties en inspanningen lukt dit niet altijd.
Wanneer het uit elkaar gaan gepaard gaat met spanningen, onenigheid en het uitvechten van belangen, wordt het voor een kind extra lastig om eigen behoeften te uiten, te herkennen of te voelen.
Iedere scheiding gaat gepaard met verlies. En ieder verlies raakt eerder verlies. Pijn bij de ouders raakt het hele systeem. Niet alleen de kinderen, ook ouders en andere betrokkenen hebben zorg en aandacht nodig voor hun behoeften.
Gebeurt dit niet, dan ontstaat er meer verharding, pijn en verwijdering.
Als begeleider, ondersteuner, leerkracht of andere steunbron is de manier waarop je naar de context van de scheiding kijkt, bepalend voor jouw manier van ondersteunen. Ook daar is aandacht voor tijdens deze trainingsdag.
Over de dag:
Denk bij materialen aan de inzet van:
Duplo, Play-Mobil, stenen, figuren, pen en papier, natuurlijke materialen, e.a
Je hoeft Verlies in Beeld niet gevolgd te hebben om deel te nemen aan deze dag.
De training vindt haar basis in een systemische benadering, met insluiting van pijn en verlies bewegingen. Ook de innerlijke bewegingen van jou als deelnemer worden ingesloten.
Opleider
Martine Huurman werkt al geruime tijd met kinderen, jongeren en ouders die te maken hebben met ingrijpende levensgebeurtenissen zoals een scheiding.
Martine Huurman is de trainer. Zij werkt vanuit haar praktijk in Balgoij met kinderen en volwassenen die te maken krijgen met ingrijpende levensgebeurtenissen. Ze werkt met materialen. In de afgelopen jaren is ze betrokken geweest bij vele echtscheidingsprocessen. Ze heeft gezinnen, kinderen en ouders begeleid alsook is zij meerdere malen ingezet op vraag van de kinderbescherming en rechtbank van Arnhem.
Martine schrijft ook blogs voor het magazine Nieuw Gezin.
Doelgroep:
Professionals die met kinderen werken (zoals onderwijs, hulpverlening, coaches).
Tijdens de training zorgen we voor een materialentafel met boeken en andere ondersteuningsmaterialen.
Werktijden: van 10-16.30 uur
Locatie: Centrum voor Afscheid en Rouw, Heeze (bij Eindhoven). Goed bereikbaar met OV en auto.
Kosten zijn inclusief koffie/thee en lunch.
Postadres en secretariaat:
Spoorlaan 9c
5591 HT Heeze
T: 040 - 226 04 50
KvK: 89058224
Telefonisch zijn wij bereikbaar
op werkdagen tussen 9 en 12 uur,
m.u.v. de schoolvakanties.
(+31) 040-2260450